Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία προσβάλλει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών. Πρόκειται για πάθηση εκφυλιστικής, κατά κανόνα, αιτιολογίας. Είναι δηλαδή αποτέλεσμα χρόνιας φθοράς του γόνατος και σταδιακής συγκέντρωσης χρόνιων χόνδρινων βλαβών οι οποίες πυροδοτούν έναν καταρράκτη επιτάχυνσης της φθοράς, εγκατάστασης οστεοαρθρίτιδας και κατόπιν επιδείνωσής της. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις βέβαια, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας συστηματικής φλεγμονώδους διαταραχής (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή προηγούμενου σημαντικού τραυματισμού του γόνατος (μετατραυματική αρθρίτιδα).

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Σε κάθε περίπτωση ασθενούς, η βαρύτητα της οστεοαρθρίτιδας διαφέρει, ενώ διαφορετικός επίσης είναι ο ρυθμός επιδείνωσής της. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου, η οποία οδηγεί σε:

  • Προοδευτική αύξηση του πόνου
  • Περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης (π.χ. έλλειμμα έκτασης, σύγκαμψη)
  • Αδυναμία κάμψης και διαταραχή του φυσιολογικού άξονα φόρτισης (το γόνατο «στραβώνει»)

Αυτά άλλωστε είναι και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με προεξάρχοντα φυσικά τον πόνο, ο οποίος μάλιστα ναι μεν είναι πόνος δραστηριότητας αλλά πολύ συχνά γίνεται εντονότερος κατά την ηρεμία και δη κατά τις νυχτερινές ώρες.

Πώς θεραπεύεται η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Η μοναδική ριζική, αιτιολογική και εγγυημένη λύση για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι η ολική αρθροπλαστική. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασθενείς με οστεοαρθριτικό πόνο στο γόνατο άμεσα υποψήφιοι για χειρουργείο, καθώς η νόσος διακρίνεται σε στάδια. Πολύ απλά, ένας ασθενής γίνεται υποψήφιος για χειρουργείο όταν η αρθρίτιδά του προχωρήσει στο βαθμό εκείνο όπου πια σε τουλάχιστον ένα σημείο της άρθρωσης, ο χόνδρος έχει φθαρεί τόσο ώστε να έρχεται σε επαφή κόκκαλο με κόκκαλο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, υπάρχουν άλλοι, επεμβατικοί και μη τρόποι θεραπείας, οι οποίοι είτε μετριάζουν τα συμπτώματα, είτε επιβραδύνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Ο ορθοπεδικός είναι υπεύθυνος να αναγνωρίσει το στάδιο της νόσου και να ενημερώσει τον ασθενή για το πότε αρχίζει να είναι υποψήφιος για χειρουργείο. Ωστόσο, το πότε κάποιος θα χειρουργηθεί είναι μια απόφαση που την λαμβάνει ο ίδιος, αξιολογώντας το επίπεδο του πόνου του, την έκπτωση που τα συμπτώματά του προκαλούν στην ποιότητα ζωής του, τις αλλαγές που έχει χρειαστεί να κάνει στην καθημερινότητά του για να αντιμετωπίσει τον πόνο του και βέβαια γνωρίζοντας και ότι τα συμπτώματά του θα επιδεινώνονται παρελθόντος του χρόνου και τι πρέπει να περιμένει μετά το χειρουργείο.

οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προτιμότερο το χειρουργείο να εκτελείται γρήγορα, δεδομένου ότι η επιδείνωση είναι βέβαιη, αλλά και ότι η αύξηση της ηλικίας συνήθως συνδυάζεται και με προσθήκη συννοσηρότητας, η οποία αυξάνει τον όποιο διεγχειρητικό κίνδυνο. Εξάλλου, σε περιπτώσεις νέων ασθενών (ηλικία <50 ετών), πρέπει να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη βιωσιμότητα μιας αρθροπλαστικής, έτσι ώστε αυτή ιδανικά να γίνει στην ηλικία εκείνη που θα μειώνει τις πιθανότητες ανάγκης για αναθεώρησή της στο μέλλον.

Καλό είναι λοιπόν ο ασθενής που υποφέρει από πόνο στο γόνατό του, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι στο πλαίσιο εγκατεστημένης οστεοαρθρίτιδας να συζητήσει με τον ορθοπεδικό του και εάν είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση, αλλά και πότε πρέπει να την κάνει ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ.Χρήστος Βώττης έχει αντιμετωπίζει πλήθος περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας γόνατος κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα, εξειδικεύτηκε στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος & Ισχίου, στο καλύτερο Νοσοκομείο Ορθοπεδικών παθήσεων στις ΗΠΑ Hospital for Special Surgery (HSS), New York, USA.

Εάν το παραπάνω κείμενο σας δημιούργησε απορίες, ή αν κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται σας φαίνονται οικεία, επικοινωνήστε με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό για περισσότερες πληροφορίες, ή για να κλείσετε το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αξιολόγηση της κατάστασης.