Αρθροπλαστική γόνατος

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος ονομάζεται η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος από ειδική μεταλλική πρόθεση. Στόχος της επέμβασης είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον αφόρητο πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και η επάνοδός του στη φυσιολογική καθημερινή του δραστηριότητα, καθώς επίσης και στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας χωρίς την ύπαρξη περιορισμών.

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Αφήνει πολύ ικανοποιημένους τους ασθενείς, σε ποσοστά ίσα ή και μεγαλύτερα του 85 – 90%, ενώ συνοδεύεται σπάνια από επιπλοκές. Παράλληλα, αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή επέμβαση στην ορθοπεδική, καθώς χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Πρόκειται για μία πάρα πολύ συχνή πάθηση, ιδιαίτερα σε ηλικίες ασθενών μεγαλύτερες των 65 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικία.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια εκφυλιστική πάθηση η οποία συνήθως είναι απότοκος χρόνιας φθοράς της άρθρωσης του γόνατος στο πλαίσιο της χρήσης και της φόρτισής του. Μπορεί όμως σε ειδικές περιπτώσεις να αποτελέσει και αποτέλεσμα τραυματισμού ή άλλου τύπου πάθησης του γόνατος (π.χ. ιδιοπαθής άσηπτη νέκρωση μηριαίου κονδύλου). Ο μοναδικός εγγυημένος τρόπος αιτιολογικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι εγκατεστημένη, είναι η αρθροπλαστική του γόνατος.

Πώς πραγματοποιείται η αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται ήδη με καλά αποτελέσματα εδώ και τουλάχιστον 5 δεκαετίες. Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο έχει βελτιωθεί σημαντικά σε όλες τις πτυχές της, έτσι ώστε να εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Εξασφαλίζει παράλληλα ελάχιστο έως καθόλου πόνο, γρήγορη αποκατάσταση και μακρά επιβίωση.

Η επέμβαση γίνεται ως εξής:

  • Πραγματοποιείται μία τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος
  • Προσεκτική αφαίρεση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών
  • Ειδική προετοιμασία των οστών της κνήμης και του μηρού, καθώς και της επιγονατίδας
  • Τοποθέτηση ειδικών υλικών αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών αυτών,
  • Στερέωσή τους στο φυσιολογικό οστό με τη χρήση οστικού συνθετικού τσιμέντου.

Μεταξύ των προσθετικών αρθρικών επιφανειών παρεμβάλλεται ειδικό νεότερης γενιάς πολυαιθυλένιο (highly-cross-linked polyethylene), το οποίο δρα σαν «μαξιλάρι» απορρόφησης των φορτίων που δέχεται το γόνατος κατά την καθημερινότητα.

Αρθροπλαστική γόνατος

Η επέμβαση διαρκεί 1 – 2 ώρες και μπορεί να γίνει και με γενική, αλλά και με περιοχική αναισθησία. Η τελευταία μάλιστα φαίνεται να παρουσιάζει σαφή πλεονεκτήματα ως προς τη διαχείριση του πόνου μετά το χειρουργείο.

Μετεγχειρητική πορεία

Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 1 – 3 ημέρες, ενώ η απώλεια αίματος με την εφαρμογή των νεότερων τεχνικών είναι ελάχιστη και στο συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος. Ο ασθενής κινητοποιείται και περπατά την ίδια ημέρα του χειρουργείου μετά από μερικές ώρες, ενώ κατά κανόνα απαιτείται φυσιοθεραπεία που βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση και στη γρηγορότερη επίτευξη πλήρους εύρους κίνησης στην άρθρωση.

Ο ασθενής δύναται να επιστρέψει ακόμη και σε χειρωνακτικού τύπου εργασία 1,5 με 2 μήνες μετά το χειρουργείο, χωρίς να έχει κανένα περιορισμό στην κίνησή του.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Χρήστος Βώττης είναι απόλυτα εξειδικευμένος στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος & Ισχίου. Με ιδιαίτερη εκπαίδευση και κλινική εμπειρία στο Νο1 Νοσοκομείο Ορθοπεδικών Παθήσεων των ΗΠΑ (HSS, New York, USA) έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στον τομέα της Επανορθωτικής Χειρουργικής Γόνατος. Ταυτοχρόνως παρουσιάζει αξιόλογο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός έχει λάβει τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2018 διατηρεί το προσωπικό του ιατρείο ορθοπεδικών παθήσεων στην Αθήνα, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού.

Η επιστημονική του κατάρτιση, η εμπειρία του στον τομέα της Ορθοπεδικής Χειρουργικής, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αντίληψη, τον καθιστούν έναν εκ των πλέον αξιόλογων επαγγελματιών του τομέα της Ορθοπεδικής Χειρουργικής. Επικοινωνήστε με το Δρ. Χρήστο Βώττη σχετικά με την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ορθοπεδικής πάθησης.