Το κοινώς λεγόμενο «κότσι» ή, σωστότερα, βλαισός μέγας δάκτυλος είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του ποδιού και ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ιδίως γυναικών. Εκτός από το προφανές αισθητικό ζήτημα, προκαλεί έντονο πόνο και αδυναμία εφαρμογής παπουτσιών.
Ο λόγος που η συγκεκριμένη πάθηση είναι τόσο συχνότερη στις γυναίκες βρίσκεται εν μέρει σε γενετικούς παράγοντες, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και τα παπούτσια με τακούνι, που για τη συντριπτική πλειονότητα των γυναικών είναι καθημερινότητα.
Ο βλαισός μέγας δάκτυλος αποτελεί στην πραγματικότητα μια σύνθετη επίκτητη παραμόρφωση της 1ης ακτίνας του ποδιού, η οποία συνήθως και ιδίως μετά από καιρό επηρεάζει και τα άλλα δάχτυλα του ποδιού.
Συμπτώματα βλαισού μέγα δακτύλου
Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι:
- Πόνος, παραμόρφωση
- Δυσμορφία του ποδιού
- Εύκολη κόπωση κατά τη βάδιση
- Αδυναμία εφαρμογής πολλών τύπων παπουτσιών και γενικότερη δυσκολία στην υπόδηση.
Με την πορεία του χρόνου μάλιστα, η παραμόρφωση εντείνεται με αποτέλεσμα επίταση των συμπτωμάτων.
Θεραπεία
Παρά την ύπαρξη διαφόρων μεθόδων συντηρητικής αντιμετώπισης (διορθωτικές κάλτσες, νάρθηκες, κτλ.), αυτές φαίνεται να έχουν κάποια αποτελέσματα μόνο σε πολύ ήπιες περιπτώσεις. Συνεπώς, η μοναδική επιλογή ριζικής θεραπείας και αιτιολογικής αντιμετώπισης είναι η χειρουργική διόρθωση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν περιγραφεί και εφαρμοστεί για τη διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι αρκετά περισσότερες από 50, άλλες με καλά αποτελέσματα και άλλες με όχι τόσο.
Βασικό θεμέλιο, λοιπόν, για την επιτυχία της χειρουργικής αντιμετώπισης του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι η σωστή διάγνωση και ο λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός. Όπως σημειώθηκε ήδη, το κότσι αποτελεί μια σύνθετη παραμόρφωση της 1ης ακτίνας του ποδιού. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η βασική παραμόρφωση είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν πολλά επιμέρους δεδομένα που πρέπει να συνυπολογίσει ο χειρουργός, έτσι ώστε να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλίσει, στο μέτρο του εφικτού τη ριζική επίλυση του προβλήματος και την αποφυγή της υποτροπής του αλλά και λοιπών επιπλοκών.
Ως εκ τούτου, η χειρουργική μέθοδος που είναι κατάλληλη για κάθε ασθενή πρέπει να αποφασίζεται μετά από την κλινική εξέταση του ποδιού και το σωστό απεικονιστικό έλεγχο και εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Σε γενικές γραμμές ωστόσο, πρόκειται στην μεγάλη πλειονότητά τους για χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με ταχεία αποκατάσταση και δυνατότητα άμεσης φόρτισης του ποδιού. Την ίδια στιγμή ωστόσο, επιβάλλεται στις περισσότερες περιπτώσεις η πιστή τήρηση μερικών απλών κανόνων μετεγχειρητικά, όπως η εφαρμογή ενός ειδικού υποδήματος για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία, επικοινωνήστε με τον Εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό ΔΡ. Χρήστο Βώττη. Ένα διαγνωστικό ραντεβού αρκεί για να μάθετε πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα του βλαισού μέγα δακτύλου που ενδεχομένως υποβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινότητάς σας.