Αρθροπλαστική ισχίου

Αρθροπλαστική ισχίου

Η αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται το χειρουργείο με τα καλύτερα αποτελέσματα για τον 21ο αιώνα. Αυτό καθώς προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στους ασθενείς σε συντριπτικά ποσοστά >95%. Πρόκειται άλλωστε για τον μοναδικό εγγυημένο τρόπο ριζικής αιτιολογικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Η νόσος εμφανίζεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής.

 

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική  ισχίου αποτελεί στην πραγματικότητα τη χειρουργική αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης του ισχίου από μια νέα τεχνητή άρθρωση. Τα υλικά που αντικαθιστούν τη φυσιολογική άρθρωση είναι συνδυασμός από ειδικά, απόλυτα βιοσυμβατά κράματα τιτανίου ή χρωμίου/κοβαλτίου, κεραμικό και πολυαιθυλένιο. Τα υλικά αυτά είναι αποτέλεσμα μιας εξελικτικής διαδικασίας πολλών δεκαετιών, έτσι ώστε στις μέρες μας να είναι όχι μόνο απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και να εγγυώνται εύκολη και ακριβή τοποθέτηση, καθώς και μακρά βιωσιμότητα.

Πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής ισχίου

Στη σύγχρονη εποχή, η αρθροπλαστική του ισχίου έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να υπόσχεται και να επιτυγχάνει:

  • Γρήγορη αποκατάσταση και επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα
  • Σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος
  • Ελάχιστο έως καθόλου πόνο
  • Μακροχρόνια αντοχή (20 – 25 έτη)

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

  • Τα στάδια της χειρουργικής διαδικασίας συνοψίζονται ως εξής:
  • Πραγματοποίηση μικρής τομής στην πρόσθια ή την οπίσθια επιφάνεια του ισχίου
  • Προσεκτική αφαίρεση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών
  • Οστική προετοιμασία με ειδικά εργαλεία και τοποθέτηση ενός μηριαίου στυλεού, ενός ημισεληνοειδούς ενθέματος αντικατάστασης της κοτύλης, καθώς και ενός ενδιάμεσου υλικού διεπαφής (μέταλλο, κεραμικό ή πολυαιθυλένιο)

Η επέμβαση διαρκεί κατά κανόνα περί την 1 ώρα και μπορεί να γίνει είτε με γενική, είτε με περιοχική αναισθησία (π.χ. επισκληρίδιο). Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ενθαρρύνεται να περπατήσει μόλις έπειτα από μερικές ώρες. Η διάρκεια της νοσηλείας μπορεί να είναι από 1 έως και 3 ημέρες για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είναι απόλυτα ασφαλείς και σε θέση να εξέλθουν από το νοσοκομείο μόλις 1 ημέρα μετά το χειρουργείο, οπότε είναι συνήθως και σε θέση να ανέβουν ή να κατέβουν ακόμη και μικρό αριθμό σκαλιών.

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για την αρθροπλαστική

ισχίου;

Όπως ισχύει για κάθε χειρουργική διαδικασία, δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για να υποβληθούν σε αρθροπλαστική ισχίου. Τα κλινικά χαρακτηριστικά και ο απεικο

νιστικός έλεγχος παρέχουν αρκετές πληροφορίες, ώστε κάποιος έμπειρος εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός, να είναι σε θέση να τα αξιολογήσει σωστά και να προβεί στις κατάλληλες προτάσεις για τον ασθενή. Παράγοντες, οι οποίοι μειώνουν τη πιθανότητα κάποιος ασθενής να κριθεί κατάλληλος για την επέμβαση είναι το υπερβάλλον σ

ωματικό βάρος, ή η πραγματοποίηση κάποιας προηγούμενης επέμβασης του ισχίου.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση κρίνεται από τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Χειρουργός και ασθενείς μπορούν να συζητήσουν τις εναλλακτικές και να καταλήξουν στο βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης του κάθε προβλήματος.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ. Χρήστος Βώττης είναι απόλυτα εξειδικευμένος στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος & Ισχίου. Η εκπαίδευσή του, αλλά και η κλινική του εμπειρία στο Νο1 Νοσοκομείο

Ορθοπεδικών Παθήσεων των ΗΠΑ (HSS, New York, USA), τον καθιστούν κατάλληλο να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πάθηση του ισχίου με ακρίβεια, επαγγελματισμό και επιτυχία.