Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η συχνότερη πιεστική νευροπάθεια του χεριού. Αποτελεί ιδιαίτερα συχνή πάθηση που μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά και άντρες και γυναίκες με τις γυναίκες να αποτελούν την πλειοψηφία.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης;

Τα συμπτώματά που εμφανίζονται εξαιτίας του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι:

  • Πόνος στον καρπό που συνοδεύεται από μούδιασμα στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο
  • Αίσθημα αιμωδίας στα ίδια δάκτυλα
  • Νυχτερινός πόνος
  • Μούδιασμα που υποχωρεί δύσκολα

Σε επόμενα στάδια της πάθησης εμφανίζεται:

  • Aδυναμία σύλληψης αντικειμένων («μου πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια»)
  • Aτροφία της παλάμης (ειδικά των μυών του θέναρος -μυών που ελέγχουν την κίνηση του αντίχειρα-)

Αίτια του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Η αιτία της πάθησης είναι η πίεση και παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα, για την οποία συνήθως ευθύνεται η πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού που αποτελεί το «ταβάνι» κάτω από το οποίο διέρχεται το μέσο νεύρο. Η πίεση αυτή αρχικά προκαλεί δυσλειτουργία του νεύρου, ενώ, όσο παραμένει, καταλήγει στην πρόκληση μόνιμων βλαβών που δεν επουλώνονται ακόμη και μετά τη θεραπεία.

 

Διάγνωση της πάθησης

Η διάγνωση του συνδρόμου είναι κατά βάση κλινική καθώς στηρίζεται ουσιαστικά στο ιστορικό συμπτωμάτων του ασθενούς και την απλή κλινική εξέταση από τον ορθοπεδικό. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος του άνω άκρου για την πιστοποίηση της διάγνωσης ή την περαιτέρω διερεύνηση της λειτουργικότητας του νεύρου.

Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική, καθώς η πίεση που προκαλείται στο μέσο νεύρο δεν μπορεί να αναιρεθεί με φάρμακα, παρά μόνο μηχανικά. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Κατά κανόνα δεν απαιτούνται εξετάσεις προεγχειρητικού ελέγχου και ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν κανονικά το χέρι του από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα με μοναδικό περιορισμό την άρση βάρους. Η ανακούφιση από το μούδιασμα είναι άμεση. Εάν έχει προλάβει να επέλθει ατροφία στους μύες της παλάμης πριν το χειρουργείο, αυτή δεν επιστρέφει σχεδόν ποτέ πλήρως, αλλά βελτιώνεται σημαντικά τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ελάχιστος, ελέγχεται εύκολα, με απλά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη στη χειρότερη περίπτωση και διαρκεί συνήθως 1-2 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στη δουλειά του εάν το επιθυμεί, συνεχίζοντας ωστόσο να φοράει έναν επίδεσμο στο χέρι του για ένα συνολικό διάστημα 3 εβδομάδων.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία πάθηση, την οποία μπορεί εύκολα να διαχειριστεί κάποιος έμπειρος Ορθοπεδικός Χειρουργός, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Προϋπόθεση είναι η διάγνωση να γίνει στο αρχικό στάδιο του συνδρόμου, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη. Επικοινωνήστε με τον Εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Χρήστο Βώττη, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές αντιμετώπισης της πάθησης.