Τι είναι και ποιους αφορά;
Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι ένα συχνό νόσημα, ειδικά σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών. Στην ουσία άλλωστε δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από εκφυλιστική φθορά του αρθρικού χόνδρου του ισχίου λόγω συνεχούς καταπόνησης ή προηγούμενου τραύματος. Ένα ισχίο που έχει οστεοαρθρίτιδα όμως δεν πονάει πάντα το ίδιο και μάλιστα μπορεί ο πόνος που προκαλεί να έχει σημαντικές διακυμάνσεις.
Ποια είναι τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας ισχίου
Εκτός από τη συνεχή καταπόνηση, ή κάποιον προγενέστερο τραυματισμό, που προαναφέρθηκαν ως αίτια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προοδευτική βλάβη της άρθρωσης και να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα:
- Συγγενής δυσπλασία του ισχίου (κληρονομικός παράγοντας)
- Άλλες χρόνιες νόσοι, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής
- Παχυσαρκία
- Προχωρημένη ηλικία
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου έχει στάδια βαρύτητας, τα οποία και βοηθούν το γιατρό σας να αποφασίσει την καταλληλότερη θεραπεία.
Πότε όμως πρέπει κανείς να αποφασίσει να χειρουργηθεί?
Η απόφαση για αρθροπλαστική του ισχίου είναι 100% θέμα του ίδιου του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ασθενής με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αρχίζει να είναι σαφώς υποψήφιος για χειρουργείο από τη στιγμή που ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται τόσο πολύ ώστε να ακουμπάει κόκκαλο με κόκκαλο κατά τις κινήσεις της άρθρωσης. Αυτή η επαφή είναι άλλωστε υπεύθυνη και για τον πόνο του. Ο ρόλος του ορθοπεδικού είναι να διακρίνει από την κλινική εξέταση και τον απλό ακτινολογικό έλεγχο, πότε συμβαίνει αυτό και να ενημερώσει τον ασθενή ότι έχει ένδειξη χειρουργείου.
Από τη στιγμή αυτή λοιπόν και μετά, κάθε ασθενής δικαιούται να αποφασίσει πότε ο ίδιος επιθυμεί να χειρουργηθεί. Στην ουσία αξιολογεί πόσο σημαντικός και πόσο έντονος είναι ο πόνος στην καθημερινότητά του και πόσο περιορίζει τη φυσιολογική του δραστηριότητα. Οι παράγοντες που πρέπει να καθορίζουν την απόφαση αυτή είναι:
- O βαθμός έκπτωσης της ποιότητας ζωής του ασθενούς
O οποίος μεταφράζεται στο πόσο έχει αναγκαστεί να περιορίσει την επιθυμητή του δραστηριότητα λόγω του πόνου του στο ισχίο.
- H επικινδυνότητα της επέμβασης.
H οποία εξαρτάται σημαντικά από την ηλικία του ασθενούς και τα λοιπά προβλήματα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζει.
Πιθανότητα επιπλοκών
Ο όποιος φόβος για το χειρουργείο δε θα πρέπει να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην απόφαση του ασθενούς καθώς η πιθανότητα επιπλοκών από το χειρουργείο είναι εντυπωσιακά μικρή. Άλλωστε, στη σύγχρονη εποχή, και ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι αρκούντως λεπτομερής, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί απόλυτη διεγχειρητική ασφάλεια. Επιπροσθέτως οι αναισθησιολογικές και ορθοπεδικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η βαρύτητα της επέμβασης, η δυσκολία της αποκατάστασης, καθώς και η πιθανότητα επιπλοκών οποιουδήποτε είδους.
Ο Δρ. Χρήστος Βώττης, Ορθοπεδικός χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι από τους λίγους χειρουργούς στην Ελλάδα με απόλυτο βαθμό εξειδίκευσης στις παθήσεις του ισχίου. Εργάστηκε στο καλύτερο νοσοκομείο ορθοπεδικών παθήσεων, Hospital for Special Surgery (HSS), New York, USA, όπου και εξειδικεύτηκε στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος & Ισχίου. Εάν το παραπάνω κείμενο σας δημιούργησε απορίες, ή εάν αποφασίσατε να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ισχίου επικοινωνήστε με τον Δρ. Χρήστο Βώττη στο παρακάτω τηλέφωνο και λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές αντιμετώπισης.