Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Ισχίου

Πόσο αντέχει μια αρθροπλαστική του ισχίου? Θα χρειαστεί να ξαναχειρουργηθώ?

Η αρθροπλαστική του ισχίου αποτελεί την πιο επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση του 21ου αιώνα. Kαταφέρνει να δώσει ριζική λύση στον έντονο πόνο της οστεοαρθρίτιδας και να επαναφέρει τον ασθενή στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας και φυσικής κατάστασης. Τι υλικά όμως χρησιμοποιούνται? Πόσο ανθεκτικά είναι και πόσο αντέχουν? Χρειάζεται να αλλαχθούν στο μέλλον?

Υλικά αρθροπλαστικής ισχίου

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αρθροπλαστική του ισχίου είναι:

  • Mέταλλα, όπως τιτάνιο (Ti) και κράμα χρωμίου/κοβαλτίου (CoCr),
  • Πλαστικό (υψηλά διασταυρούμενων μοριακών δεσμών πολυαιθυλένιο – highly cross-linked polyethylene)
  • Κεραμικό

Τα υλικά αυτά είναι απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό και υποαλλεργικά. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι φόρτισης τους οποίους υφίστανται στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου μέσης ηλικίας προκαλούν φθορά η οποία συγκεντρώνεται με τα χρόνια και μπορεί να οδηγήσει στη χαλάρωσή τους.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η διάρκεια ζωής μιας επιτυχημένης αρθροπλαστικής ισχίου;

αναθεώρηση αρθροπλαστική ισχίου αναθεώρηση αρθροπλαστική ισχίου

Ωστόσο,  ο ρυθμός φθοράς των υλικών και, συνεπώς, η αντοχή τους εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • H τοποθέτηση
  • H ηλικία του ασθενούς
  • Tο επίπεδο φυσικής δραστηριότητάς του

Αναμένεται λοιπόν κατά κανόνα μεγαλύτερη φθορά σε νέους ασθενείς με υψηλές λειτουργικές απαιτήσεις (π.χ. άνδρας 45 ετών οικοδόμος που θέλει στον ελεύθερο χρόνο του να τρέχει) και μικρότερη σε πιο ηλικιωμένους, χαμηλών λειτουργικών απαιτήσεων (π.χ. γυναίκα 75 ετών, συνταξιούχος, που στον ελεύθερο χρόνο της βγαίνει βόλτα με φίλες της).

Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου

Παρ’ όλ’ αυτά, ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική θα χρειαστεί να ξαναχειρουργηθούν για να την αναθεωρήσουν. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί όμως, υπάρχει πληθώρα επιλογών για την επιτυχημένη αναθεώρηση της αρθροπλαστικής, έτσι ώστε ο ασθενής να απαλλαγεί από τον πόνο και να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιθυμητή φυσική δραστηριότητά του.

Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο χειρουργό;

 

Η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής ισχίου στις μέρες μας είναι μία επέμβαση με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, η οποία όμως απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση και εμπειρία πάνω στον τομέα. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία της επέμβασης εξαρτώνται από τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της κάθε περίστασης, τα οποία ο Ορθοπεδικός Χειρουργός πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει σωστά και να προβεί στην επέμβαση εφόσον τηρούνται αυστηρά όλες οι προδιαγραφές που αφορούν στον ασθενή. Τα σύγχρονα υλικά, η νέα χειρουργική τεχνική, καθώς και η τεχνική της προηγούμενης επέμβασης θα κρίνουν την επιτυχία της επέμβασης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους της αρθροπλαστικής ισχίου καλέστε τον εξειδικευμένο στην επανορθωτική χειρουργική ισχίου & γόνατος, Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Βώττη Χρήστο και λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.