Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, ευρέως γνωστή και ως tennis elbow («αγκώνας του τενίστα») αποτελεί ένα πολύ συχνά εμφανιζόμενο αίτιο συνεχούς και επίμονου πόνου στην περιοχή του αγκώνα. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους εκτός από τους τενίστες και άλλους σχετικούς αθλητές. Ιδίως σε εκείνους που είτε εκτελούν κάποιου τύπου χειρωνακτική δουλειά, είτε χρησιμοποιούν για πολλές ώρες της ημέρας ηλεκτρονικό υπολογιστή. Βέβαια, η επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι συχνή ακόμη και ανάμεσα στις νοικοκυρές, καθώς η επαναλαμβανόμενη φόρτιση που την προκαλεί, προκύπτει από μια πολύ απλή κίνηση του χεριού, η οποία συμβαίνει χιλιάδες φορές στην καθημερινότητά τους.
Είναι ωστόσο σημαντικό να αναφερθεί ότι εκτός από την έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, υπάρχει ως σύνδρομο και η έσω επικονδυλίτιδα ή golfer’s elbow. Εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με διαφορετική εντόπιση, είναι όμως αρκετά σπανιότερη, ειδικά στη χώρα μας.
Ανατομία του αγκώνα
Το βραχιόνιο οστό στο κατωφερέστερο τμήμα του αποπλατύνεται έτσι ώστε να δημιουργήσει πληθώρα σχηματισμών που μερικοί εξ’ αυτών συντελούν στη διαμόρφωση της άρθρωσης του αγκώνα και άλλοι λειτουργούν ως σημεία έκφυσης («αγκυροβόλια») μυών του αντιβραχίου. Στα άπω τμήμα του λοιπόν και στο ύψος του αγκώνα, το βραχιόνιο οστό σχηματίζει τον έσω και τον έξω επικόνδυλο. Αυτοί συνιστούν οστικές προσεκβολές από όπου εκφύονται για τον μεν έσω επικόνδυλο καμπτήρες μύες του αντιβραχίου, για τον δε έξω, εκτείνοντες. Πιο συγκεκριμένα, στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου καταφύεται ένα τμήμα του έξω πλαγίου συνδέσμου του αγκώνα και από αυτόν εκφύονται με ως επί το πλείστον κοινή τενόντια μοίρα ο υπτιαστής μυς του αντιβραχίου και αρκετοί εκτείνοντες μύες (μακρός και βραχύς κερκιδικός εκτείνων τον καρπό, εκτείνων των δακτύλων, εκτείνων το μικρό δάκτυλο, ωλένιος εκτείνων τον καρπό).
Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Αίτια
Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, όπως άλλωστε είναι προφανές και από το είδος των τενόντων που συμμετέχουν στην παθολογία της, προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και καταπόνηση του χεριού. Ειδικότερα κινήσεις που αφορούν έκταση του καρπού, ιδίως όταν αυτή γίνεται υπό αντίσταση ή εμπεριέχει άρση βάρους. Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της κατάφυσης των εκτεινόντων τενόντων στον έξω επικόνδυλο προκαλεί μικρορήξεις στην μάζα του τένοντα. Αυτές με τη σειρά τους πυροδοτούν μια φλεγμονώδη διαδικασία στην περιοχή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συλλογή υγρού γύρω από τον τένοντα και φυσικά τον πόνο.
Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Αντιμετώπιση
Ανάλογα με τη βαρύτητα και τη χρονιότητα του προβλήματος προτείνονται αρκετοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης, ενώ σχεδόν πάντα απαιτείται συνδυασμός παρεμβάσεων ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν
- Φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπικής ή συστηματικής δράσης,
- Εφαρμογή νάρθηκα ή κηδεμόνα
- Φυσιοθεραπεία
- Κρουστικό υπέρηχο
- Τοπικές εγχύσεις
- Χειρουργική επέμβαση
Στις ήπιες και προσφάτου ενάρξεως περιπτώσεις, η ξεκούραση σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα για μερικές ημέρες είναι αρκετά για να σταματήσουν τον πόνο. Όταν όμως υπάρχει εντονότερος πόνος ή τα συμπτώματα υπάρχουν για πολύ καιρό, απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις, όπως φυσιοθεραπεία, κρουστικός υπέρηχος, εφαρμογή ειδικού νάρθηκα, έως και χειρουργείο σε λίγες περιπτώσεις.
Θεραπεία επικονδυλίτιδας αγκώνα με PRP (Platelet Rich Plasma)
Μια από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, που φαίνεται να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στην επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι η έγχυση αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων (PRP). Πρόκειται για μια απόλυτα βιολογική μέθοδο θεραπείας που εφαρμόζεται πολύ εύκολα και χωρίς πόνο ή ενόχληση από τον ασθενή. Η θεραπεία PRP έχει σχεδόν αντικαταστήσει πολλές από τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες θεραπείες για την επικονδυλίτιδα του αγκώνα.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία και μόνο συνεδρία και περιλαμβάνει την λήψη αίματος από τον ασθενή, το οποίο τοποθετείται σε μία ειδική συσκευή φυγοκέντρισης, η οποία επιτυγχάνει το διαχωρισμό των συστατικών του αίματος. Από το αποτέλεσμα της φυγοκέντρισης προκύπτει ένα διαυγές διάλυμα, το οποίο περιλαμβάνει πλάσμα του αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυτόλογους αιμοποιητικούς παράγοντες. Το πλάσμα αυτό εγχύεται στη συνέχεια με μια μικρή ένεση στην περιοχή του έξω επικονδύλου. Ο ασθενής μπορεί άμεσα να χρησιμοποιήσει το χέρι του και δε χρειάζεται να λαμβάνει οποιαδήποτε προφύλαξη για τις επόμενες μέρες, ενώ φυσικά μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα και την εργασία του. Η υποχώρηση του πόνου αρχίζει στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι εμφανής μερικές ημέρες μετά την έγχυση.
Εάν έχετε πόνο στην περιοχή του αγκώνα και υποψιάζεστε πως ενδέχεται να πάσχετε από έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, επικοινωνήστε με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Δρ. Χρήστο Βώττη, για ένα διαγνωστικό ραντεβού και προτάσεις θεραπείας. Ο Ιατρός διαθέτει εξειδίκευση στη Χειρουργική Χεριού & Άνω Άκρου και είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Χεριού (ΕΕΧΧ). Επισκεφθείτε το Ορθοπεδικό Ιατρείο του Δρ. Χρήστου Βώττη στο Ν. Ψυχικό και ζητήστε τη βοήθειά του για οποιαδήποτε πάθηση ορθοπεδικής φύσης σας ταλαιπωρεί.