Τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης ισχίου;
Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου ή σωστότερα σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης αποτελεί μια νοσολογική οντότητα που έχει ανακαλυφθεί και διερευνάται τα τελευταία περίπου 15 χρόνια. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ανατομική παραλλαγή της δομής και της αρχιτεκτονικής της άρθρωσης του ισχίου. Η παραλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει από μόνη της σε πόνο στο ισχίο, κυριότερα όμως οδηγεί έμμεσα σε ισχιαλγία, προκαλώντας ρήξη του επιχειλίου χόνδρου του ισχίου (labrum) ή επιταχύνοντας τη φθορά της άρθρωσης με επακόλουθη την εγκατάσταση οστεοαρθρίτιδας.
Η ανατομική παραλλαγή που προδιαθέτει σε μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι συχνότερη από ότι το ίδιο το σύνδρομο πρόσκρουσης που προκαλεί. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μια ανατομική παραλλαγή στην αρχιτεκτονική του ισχίου, είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να μην έχει συμπτώματα ή αυτά να είναι τόσο ήπια, που σχεδόν να μη τα καταλαβαίνει στην καθημερινότητά του.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης είναι:
- Ο περιορισμός της κίνησης του ισχίου, με προεξάρχοντα τον περιορισμό κάμψης και έσω στροφής
- Ο πόνος στην περιοχή του ισχίου, αντιληπτός ιδίως στην πρόσθια πλευρά και αρχικά τουλάχιστον, εμφανιζόμενος κατά τις ακραίες θέσεις της άρθρωσης (π.χ. μεγάλη κάμψη – βαθύ κάθισμα).
Τύποι μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες, αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι 2 αυτές κατηγορίες μπορεί να συνυπάρχουν.
- Πρόσκρουση τύπου CAM (CAM impingement)
Στον τύπο αυτό, η ανατομική παραλλαγή αφορά το μηριαίο τμήμα της άρθρωσης και συγκεκριμένα τον μηριαίο αυχένα. Πιο λεπτομερώς, σε μια πλευρά του αυχένα του μηριαίου, υπάρχει πρόσθετο οστό το οποίο δεν επιτρέπει την ανεμπόδιστη κίνηση της κεφαλής μέσα στην κοτύλη, αφού σε ορισμένες θέσεις προσκρούει στο χείλος της.
- Πρόσκρουση τύπου Pincer (Pincer impingement)
Στον τύπο αυτό η παραλλαγή αφορά την κοτύλη και μάλιστα το χείλος αυτής. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι το χείλος της κοτύλης είναι υπερτροφικό, με αποτέλεσμα όταν το ισχίο έρχεται σε μεγάλη κάμψη, ο μηριαίος αυχένας να προσκρούει στο χείλος της κοτύλης. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η περαιτέρω κίνηση της άρθρωσης. Στις περιπτώσεις πρόσκρουσης τύπου Pincer, προκύπτει συνήθως μια γραμμοειδής κάκωση του μηριαίου αυχένα.
Διάγνωση συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
Οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να καταφύγουν σε ορθοπεδική βοήθεια λόγω συμπτωμάτων που οφείλονται σε μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι λίγοι. Συνήθως πρόκειται για εκείνους που έχουν ιδιαίτερα υψηλές λειτουργικές απαιτήσεις (π.χ. αθλητές), χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο. Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται συνήθως όταν υπάρχει πόνος και σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχει ήδη ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης (labrum).
Για τη διάγνωση του συνδρόμου απαιτείται πρώτα απ’ όλα η ευαισθητοποίηση και η εξειδίκευση του ορθοπεδικού στις παθήσεις του ισχίου. Εφ’ όσον τεθεί η υποψία συνδρόμου πρόσκρουσης, η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί ουσιαστικά με το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Απαραίτητος ωστόσο είναι και ο απεικονιστικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει:
- Απλές ακτινογραφίες σε διάφορες λήψεις
- Μαγνητική τομογραφία, η οποία κυρίως χρησιμεύει στην περαιτέρω διερεύνηση για πιθανές συνυπάρχουσες χόνδρινες βλάβες ή βλάβες του labrum.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου έχει μηχανικά αίτια. Όταν η προσαρμογή της δραστηριότητας του ασθενούς δεν είναι εφικτή και συνεχίζει να είναι συμπτωματικός, η μόνη λύση είναι η χειρουργική διόρθωση. Η χειρουργική θεραπεία απαιτεί εξειδικευμένες επεμβάσεις διατήρησης του ισχίου και μπορεί να είναι ανοικτή ή αρθροσκοπική, ανάλογα με την υποκείμενη βλάβη. Η ηλικία του ασθενούς εξάλλου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σε ασθενείς μεγαλύτερους των 65 ετών, η φθορά του ισχίου είναι ήδη εμφανής, οπότε η λύση της αρθροπλαστικής του ισχίου είναι συνήθως η πλέον ενδεδειγμένη.
Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Δρ Χρήστος Βώττης, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέχει απόλυτη εξειδίκευση στο πεδίο των παθήσεων ισχίου. Εργάστηκε στο καλύτερο νοσοκομείο ορθοπεδικών παθήσεων, Hospital for Special Surgery (HSS), New York, USA, όπου και εξειδικεύτηκε στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος & Ισχίου. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω επικοινωνήστε με τον Ιατρό για μια εξατομικευμένη διάγνωση και προτάσεις θεραπείας.